venerdì 15 gennaio 2010

Dal sito: Ziarul lumina


Diaspora românească: Ore de cateheză la parohia „Sfântul Nicolae“ din Offenbach
Ioan BUŞAGĂ
Vineri, 15 Ianuarie 2010
La parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae“ din Offenbach, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, s-a iniţiat un program de catehizare a copiilor, prin strădania părintelui paroh Ştefan Anghel şi a credincioşilor din cadrul acestei comunităţi. Din noiembrie 2002, cu susţinerea românilor din zona Offenbach-Frankfurt-Main, s-a cumpărat o clădire în Offenbach, pe Backstr. 16, destinată special pentru a sluji drept lăcaş de cult. În cadrul acestei comunităţi, pe lângă activităţile liturgice obişnuite şi orele de cateheză, au loc tabere creştine şi diverse activităţi social-filantropice.
Scopul programului catehetic este educarea comportamentului moral prin cunoaşterea învăţăturii de credinţă creştină şi deprinderea practicării rugăciunii şi a rânduielilor şi tradiţiilor specifice Bisericii Ortodoxe Române.
La acest program participă orice doritor, indiferent de vârstă, limbă vorbită sau credinţă, iar materialul didactic de informare este adaptat la nivelul de cunoştinţe al fiecărui participant şi este bazat pe cunoştinţe biblice, liturgice şi lecturi din texte duhovniceşti, informează site-ul parohiei româneşti din Offenbach.
La fiecare lecţie se folosesc materiale ilustrative şi se învaţă rugăciuni sau poezii, accentuându-se partea aplicativă.
Printre participanţii la programul de catehizare se numără chiar şi foarte mulţi părinţi, care se folosesc de şansa pe care nu au avut-o în perioada copilăriei, şi cei care dobâdesc mai multe cunoştiinţe devin chiar „învăţători“ în cadrul orelor de cateheză. În fiecare an, cei prezenţi la acest program organizează tabere de scurtă durată, unde se aprofundează cunoştiinţele prin aplicaţii practice. Participanţii învaţă îndeletnicirea vopsitului ouălor de Paşti, învaţă colinde şi au loc de asemenea şi diverse acţiuni social-filantropice.

Nessun commento: