martedì 12 ottobre 2010

Dalla Chiesa Ortodossa d'Albania

Kryepiskopi Anastas
nisi vizitën zyrtare në Kishën Orthodhokse të Gjeorgjisë
  -Në këtë vizitë Fortlumturia e Tij do të nderohet me titullin “Doktor Nderi” nga Universiteti “Apostull Andrea i Parëthirruri” dhe do të jetë folës kryesor në 1000-vjetorin e katedrales historike të Svetitskhovelit, në Mskheta. Kryepiskopi Anastas do të pritet gjithashtu nga autoritetet më të larta shtetërore gjeorgjiane. –
Nga 11 -15 tetor, Fortlumturia e Tij Anastasi, Kryepiskop i Tiranës, Durrësit dhe i gjithë Shqipërisë, do kryejë një vizitë zyrtare në Kishën Orthodhokse të Gjeorgjisë. Ai shoqërohet nga një delegacion i përbërë nga Mitropoliti i Gjirokastrës, Hirësia e Tij Dhimitri, Episkopi i Apollonisë, Hirësia e Tij Nikolla dhe Arkimandrit Asti.
Ditën e parë, 11 tetor, pas mirëseardhjes në aeroportin e Tbilisit, do zhvillohet dhe pritja në selinë e Patriarkanës Orthodhokse të Gjeorgjisë.
Ditën e dytë, 12 tetor, Kryepiskopi Anastas dhe hierarkët që e shoqërojnë do të marrin pjesë në një simpozium shkencor, në bibliotekën e Parlamentit të Gjeorgjisë, me rastin e 1000-vjetorit të ndërtimit të katedrales historike të Svetitskhovelit.
Pas kësaj veprimtarie, në Univesitetin “Apostull Andrea i Parëthirruri”, do të zhvillohet ceremonia e dorëzimit Kryepiskopit Anastas të titullit “Doktor Nderi”. Fortlumturia e Tij do të mbajë para trupit akademik dhe studentëve temën "Vlerat shpirtërore të Evropës dhe përgjegjësia e të Krishterëve."
Më pas, Kryepiskopi Anastas do të pritet nga Kryetari Parlamentit të Gjeorgjisë, z. David Bakradze.
Ditën e tretë, 13 tetor, do të ketë një vizitë në pjesën e thesareve të Muzeut të Arteve dhe në Qendrën Kombëtare të Dorëshkrimeve.
Më pas Kryepiskopi Anastas dhe delegacioni që e shoqëron do të priten nga Kryeministri i Gjeorgjisë, z. Nika Gilauri dhe nga Presidenti, z. Mikhail Saakashvili.
Dita e katërt të vizitës, 14 tetor, do të nisë me Liturgjinë Hyjnore në Kishën e vjetër katedrale të Svetitskhovelit, në Mskheta, e cila kremton 1000-vjetorin e ndërtimit, ku do të marrin pjesë edhe primatë e hierarkë të lartë nga të gjitha Kishat Orthodhokse. Në këtë ceremoni madhështore folësit e rastit do të jenë Patriarku i Gjeorgjisë Ilia dhe Kryepiskopi i Tiranës, Durrësit dhe i gjithë Shqipërisë, Anastasi.
Zyra e Shtypit
e Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë
Tiranë, 11 tetor 2010
Shënim: Kisha Apostolike Orthodhokse e Gjeorgjisë sipas traditës është themeluar nga Apostull Andrea në shek. I. Ajo u bë kishë zyrtare e Gjeorgjisë që nga shek. IV. Në vitin 327, mbreti Mirian III e shpalli Krishterimin si fe zyrtare të mbretërisë. Kisha e Gjeorgjisë është autoqefale që nga viti 466 dhe rreth saj sot mblidhet më shumë se 80 për qind e popullsisë së vendit.
Mskheta, ku ngrihet katedralja e Svetitskhovelit, ishte kryeqyteti i mbretërisë së Gjeorgjisë midis shek. III-V. Aty ndodhi edhe kthimi i popullsisë në të krishterë. Në vendin ku në shek. XI u ngrit katedralja që feston 1000-vjetorin, në shek. V ishte ngritur një kishë në nder të Shen Ninës, mbetje të të cilës janë gjetur gjatë punimeve të restaurimit. Katedralja është shpallur nga UNESKO Pasuri e njerëzimit.

Nessun commento: