lunedì 28 giugno 2010

Dal sito della Chiesa Ortodossa d'Albania

Një rrugë me emrin e Kryepiskopit Anastas, në Këlcyrë

Këshilli Bashkiak i qytezës së Këlcyrës ruante një surprizë të këndshme për Kryepiskopin Anastas: me vendim njëzëri të tij një nga rrugët në qendër të qytezës mori emrin e Kryepiskopit Anastas. Në ceremoninë e vendosjes së pllakës së mermertë me emrin e rrugës mori pjesë edhe vetë Fortlumturia e Tij.
Shumë besimtarë, së bashku me priftërinjtë e tyre, si dhe autoritetet lokale të qytetit organizuan një pritje të ngrohtë për Kryepiskopin. Në kishën e Ungjillëzimit të Perëndilindëses dhe Ngjalljes së Zotit u bë një lutje e shkurtër dhe Kryepiskopi, i shoqëruar gjithmonë nga Hirësia e Tij Dhimitri, bëri një përshëndetje të ngrohtë, duke iu referuar si përparimit të jashtëzakonshëm që është shënuar në Kishën Orthodhokse në përpjekjen për ringjalljen e saj pas persekutimit ateist shumëvjeçar, ashtu dhe përpjekjes që duhet të vazhdojë secili besimtar në veçanti që të rinovohet shpirtërisht dhe të përforcojë besimin e tij te Perëndia.
Kryetari i Bashkisë së Këlcyrës, z. Agron Tahiri, në sheshin para Bashkisë lexoi vendimin lidhur me nderimin e Fortlumturisë së Tij. Ky nderim bëhet në personin e Kryepiskopit Anastas për punën dhe veprën e tij shumëdimensionale për ringjalljen e Kishës Orthodhokse, promovimin e bashkekzistencës paqësore dhe bashkëpunimit mes komuniteteve fetare në vend, por në veçanti për kujdesin e Tij për Këlcyrën.
Në Këlcyrë kisha madhështore në qendër të qytetit, që nderon Ungjillëzimin e Perëndilindëses dhe Ngjalljen e Zotit, ka qenë ndër veprat e para që realizoi Kryepiskopi. Gjithashtu, ndër klerikët e parë që ai hirotonisi është prifti famullitar i Këlcyrës. Në vazhdim, Fortlumturia e Tij u kujdes edhe për pajisjen e brendshme dhe zbukurimin e kishës. Me kujdesin dhe burimet financiare të Kryepiskopit gjithashtu u ble në krah të saj një godinë, që shërben si qendër rinore dhe shpirtërore. Shumë afër me qytezën, në Grykën e Këlcyrës, nga ana e Kryepiskopit u ngrit nga themelet manastiri i ri i Shën Nikollës, i cili ishte shkatërruar plotësisht. Ai përbën vend lutjeje për banorët e zonës (jo vetëm për të krishterët).
Më e rëndësishme ndër të gjitha këto për Kishën Orthodhokse dhe Kryepiskopin Anastas mbetet ndihma që është dhënë në mbështetje të rinisë. Shumë të rinj dhe të reja nga zona kanë vazhduar ose vazhdojnë shkollën me bursë të dhënë nga Kryepiskopi në vatrat arsimore të Kishës, ndërsa dhjetëra të tjerë vit pas viti marrin pjesë në kampingjet rinore.
Në vazhdim vijoi një pritje simbolike në qendrën shpirtërore, ku u shkëmbyen përshëndetje dhe u dha një program i shkurtër me saze popullore tradicionale nga të rinjtë e Qendrës Shpirtërore Orthodhokse të Këlcyrës.

Nessun commento: